In Nederland zijn tal van beweegprogramma’s gericht op het verbeteren van de gezondheid en mobiliteit van ouderen en andere kwetsbare groepen. Veel van deze interventies zijn waardevol, maar vaak slechts van tijdelijke aard — ze duren enkele weken of, in het beste geval, een jaar. Gedurende deze periode zien we hoe belangrijk het samen bewegen in een groep is; deelnemers halen niet alleen plezier en motivatie uit het bewegen zelf, maar ook uit de sociale interactie en het gevoel van verbondenheid. Toch eindigt dit vaak zodra het programma stopt. Deelnemers vallen terug in oude patronen, omdat er geen structureel, toegankelijk beweegaanbod is dat hen ondersteunt om door te blijven gaan. Dit creëert een gat tussen de interventie en een leven lang actief blijven.

Waarom komt terugval na interventies zo vaak voor?

De kern van het probleem ligt in de duurzaamheid van beweegprogramma’s. Sportscholen en verenigingen zijn niet voor iedereen een optie, zeker niet voor senioren of mensen die zich onzeker voelen over hun mobiliteit of fysieke mogelijkheden. De drempel om zelfstandig actief te blijven blijkt vaak hoog. Voor sommigen is de setting van een sportschool onaantrekkelijk, terwijl anderen simpelweg niet de financiële middelen hebben om lid te blijven. Hierdoor verdwijnen de behaalde resultaten na verloop van tijd en wordt de waarde van de interventie in zekere zin tenietgedaan. Wat mist, is een manier om deelnemers na afloop van een programma door te laten gaan met wat ze al kennen en waarderen: bewegen in groepsverband, met ondersteuning en een vertrouwde, laagdrempelige setting.

Verbindend beweegaanbod in de openbare ruimte

Bij QR-FIT hebben we een visie ontwikkeld waarin we ons platform actief verbinden aan bestaande interventies, door deelnemers al tijdens het programma kennis te laten maken met toegankelijk beweegaanbod in de openbare ruimte. Via onze QR-FIT software kunnen we deelnemers gemakkelijk doorverwijzen naar gratis, laagdrempelige beweegmogelijkheden in hun directe omgeving, zoals wandelroutes en oefeningen in het park.

Daarnaast zorgen we ervoor dat de beweeggroepen in stand blijven, zodat deelnemers de positieve ervaring van samen bewegen kunnen voortzetten, zelfs na afloop van de interventie. De sociale band die tijdens de interventie is ontstaan, blijft zo behouden, wat een cruciale motivator is om te blijven bewegen.

(Buurtsport)coaches als ondersteuning voor duurzaam beweeggedrag

Met de ondersteuning van buurtsportcoaches of andere lokale beweegcoaches kunnen deelnemers de overgang van interventie naar duurzaam bewegen succesvol maken. Onze QR-FIT software speelt hierbij een centrale rol door deze coaches in staat te stellen eenvoudig beweegprogramma’s te begeleiden en deelnemers op een laagdrempelige manier te blijven activeren. Dit geeft deelnemers niet alleen het vertrouwen dat ze zelfstandig verder kunnen, maar biedt hen ook structuur en begeleiding op maat.

Structurele gezondheidsimpact door een leven lang bewegen

Deze aanpak zorgt ervoor dat interventies hun waarde behouden en dat de positieve effecten een blijvende, meetbare impact hebben op de gezondheid van deelnemers. Zo blijven de gezondheidsvoordelen die deelnemers hebben opgebouwd behouden en wordt terugval voorkomen. Deelnemers blijven niet alleen fysiek actief, maar profiteren ook van de sociale voordelen van gezamenlijk bewegen, wat het gevoel van welzijn verder versterkt.

Met deze aanpak kunnen we samen met onze lokale partners—zoals buurtsportcoaches, fysiotherapeuten en gezondheidsinstellingen — werken aan een gezond en actief community-gevoel. Door een netwerk van structurele beweegactiviteiten te ontwikkelen dat toegankelijk is voor iedereen, helpen we om duurzaam beweeggedrag te realiseren dat ook op lange termijn standhoudt.