Rogier Rozenbrand

In dit interview spraken we met Fysiotherapeut Rogier Rozenbrand over de vergrijzing in Nederland en welke impact dit heeft op het valrisico. Rogier vertelt ons vanuit zijn expertise over hoe we het valrisico kunnen verlagen en welke aanpak hiervoor vereist is.

Kom in
beweging
Bekijk hier de video

Nederland vergrijst: de leeftijdsopbouw van de bevolking verandert en het aandeel van oudere leeftijdsgroepen wordt groter, waardoor de gemiddelde leeftijd van de bevolking toeneemt. Met het ouder worden neemt ook het risico op vallen toe. 1 op de 3 ouderen boven de 65 jaar valt minstens één keer per jaar. Ongeveer 10% van deze vallen zorgt voor lichamelijke schade, zoals hoofdletsel of een gebroken heup. In deze blogpost gaan we in gesprek met Rogier Rozenbrand, eigenaar van Fysiotherapie Kesteren met specifieke kennis op gebied van geriatrie. Lees verder om meer te horen over de kijk van Rogier op valpreventie!

Introductie Rogier Rozenbrand

Mijn naam is Rogier Rozenbrand, ik ben fysiotherapeut en eigenaar van Fysiotherapie Kesteren. Ik heb o.a. specialisatie in geriatrie waardoor ik heel veel oudere mensen behandel op verschillende manieren. Bij verschillende gezondheidsproblemen zoeken we naar een geschikte oplossing met daarbij aandacht voor bewegen en gezonde voeding.
Daarnaast houd ik me veel bezig met beweeglessen gericht op valpreventie voor senioren in de omgeving om zo het aantal valincidenten te verminderen. We zien heel veel algemene klachten bij mensen zoals slijtage en kneuzingen. Ook komen veel mensen mobiliteitsproblemen waardoor ze minder goed gaan lopen en sneller vallen.

“Valpreventie begint veelal te laat, op het moment dat het valrisico al erg hoog is. De druk op de zorg zal hiermee verder toenemen. Daarom is een vroegtijdige interventie van hoog belang.”

Aanpak senioren met verhoogd valrisico

Mensen met een verhoogd valrisico hebben meer kans om te vallen, met alle gevolgen van dien. Valincidenten zorgen voor extra druk op de zorg, waar al veel druk op staat. Valincidenten kunnen veel problemen veroorzaken als botbreuken en hoofdletsel.

Als mensen een verhoogd valrisico hebben door verminderde mobiliteit is het essentieel dat we zowel preventief als curatief aan de slag gaan. Veel mensen die bij ons komen zijn al een keer gevallen en daar zijn ze dan ook vaak best angstig voor. Wat wij doen is de mensen weer op weg helpen om minder angstig te worden, om sterker te worden en te voorkomen dat ze weer gaan vallen. Dit doen we met name door de spieren weer sterker te maken, door mensen zekerheid te geven en door hun balans te trainen. Sommige mensen hebben daarbij behoefte aan een gesprek om meer vertrouwen te krijgen. Dit wordt gedaan door te praten maar vooral ook door veel te bewegen.
Belang van bewegen bij valpreventie

Bewegen is essentieel bij de aanpak van valpreventie omdat het preventief werkt. Mensen komen bij mij als ze al gevallen zijn, maar het zou natuurlijk heel mooi zijn als ze niet hoeven te komen. Dit scheelt veel tijd, geld en problemen. Als mensen wat ouder worden en blijven bewegen, kunnen ze een heel eind komen. Het bewegen in groepen en het doen van oefeningen gericht op spierversterking, mobiliteit en balans is wat ik hierbij nadrukkelijk aanmoedig.

 

Neem contact op met onze specialisten

Krijg deskundige begeleiding en ondersteuning voor uw QR-FIT-ervaring

Neem contact op