Bewegen en wandelen zijn essentiële aspecten van een gezonde levensstijl, en niemand begrijpt dit beter dan Evert Aldewereld. In dit interview gaan we in gesprek met Evert Aldewereld, een wandeltrainer en Fit Stap coach uit Almere. Evert heeft een passie voor bewegen en wandelen en deelt graag zijn kennis en ervaring met anderen. We praten met Evert over het belang van bewegen voor zowel de fysieke als mentale gezondheid, en hoe wandelen daar een belangrijke rol in speelt. Ook vertelt hij over zijn werk als wandeltrainer en Fit Stap coach, en hoe hij mensen met artrose of andere spierziekten helpt om gemakkelijker en verder te lopen. Ten slotte bespreken we het beweegplatform van QR-FIT en Evert zijn mening daarover.

Introductie Evert Aldewereld

Evert heeft een algemene opleiding als coach gevolgd in Zwolle. Daarnaast heeft hij zijn kennis uitgebreid door zich aan te sluiten bij de Koninklijke Wandelbond Nederland (KWBN) en zich op te leiden in rookvrij en fitter leven, Mindfulness walking en Chiwalking. Zijn trainingen richten zich onder andere op Chiwalking, Fit Stap en Barefoot wandelen. Door terug te gaan naar de basis van wandelen en het aanleren van de juiste houding, kunnen mensen met artrose of andere spierziekten gemakkelijker en verder lopen, met minder belasting van de spieren. 

Als beweeg- en wandeltrainer in Almere is Evert dankbaar voor het feit dat de gemeente zo’n beweegvriendelijke omgeving biedt en actief meewerkt aan het bevorderen van sport en beweging. 

Daarnaast geeft Evert via de Koninklijke Wandel Bond Nederland twaalf weken programma’s, gericht op wandelen en gezonde voeding. Maandelijks organiseert hij ook een blotevoetenwandeling in de natuur of parken in Almere, om mensen te laten kennismaken met nieuwe gebieden en te genieten van de ontspannende kracht van de natuur. Hij begrijpt dat mensen bezorgd zijn over het lopen op blote voeten, maar door vooraf de route te verkennen, minimaliseert Evert de risico’s.

Wat is volgens Evert het maatschappelijk belang van bewegen en wandelen?

Evert geeft aan dat bewegen ontzettend belangrijk is voor onze gezondheid. Het zorgt voor een goede basisconditie en verbetert de bloedsomloop, waardoor we ons vaak beter voelen en ons beter kunnen concentreren. Sport is natuurlijk ook een vorm van beweging, maar bewegen is eigenlijk gewoon elk half uur even opstaan en wat beweging krijgen. Dit kan al een groot verschil maken voor je gezondheid.

Maar volgens Evert heeft buiten bewegen nog meer voordelen. Zo krijg je bijvoorbeeld vitamine D van de zon en adem je frisse lucht in. Wandelen is daarbij een laagdrempelige vorm van beweging, waarbij je vaak ook nog eens sociale contacten opdoet. Een kopje koffie drinken met een buurvrouw of buurman tijdens het wandelen kan al een leuke en gezonde activiteit zijn.

“Bewegen is niet alleen goed voor ons lichaam, maar ook voor ons geestelijk welzijn. Het kan helpen om negativiteit te verminderen en stress te verminderen. Als je bijvoorbeeld tegen een burn-out aan zit, kan elke dag even bewegen in de buitenlucht al een groot verschil maken.” Aldus Evert. 

Naast persoonlijke voordelen heeft bewegen ook een maatschappelijk belang. Als mensen regelmatig bewegen, zijn ze namelijk veel minder vaak ziek en dat kan weer zorgen voor minder zorgkosten en een gezondere samenleving. “Door elke dag gewoon naar buiten te gaan en te bewegen, zorg je ervoor dat je minder vatbaar bent voor ziektes en virussen.” Evert heeft ook ervaren dat mensen met diabetes die met hem meelopen, zich veel beter voelen na het wekelijks wandelen en dat hun insulinespiegel stabiel blijft. Kortom, door dagelijks te bewegen kunnen we niet alleen zelf gezonder worden, maar ook bijdragen aan een gezondere maatschappij.

Waarom is wandelen zo goed voor je fysieke en mentale gezondheid?

Volgens Evert is een goede basisconditie bereiken niet moeilijk. Het enige wat Evert zegt dat je nodig hebt zijn schoenen, een jas en een beetje motivatie, zelfs als het regent. Wandelen is niet alleen goed voor het sterker maken van je spieren en botten, maar ook voor een gezonde doorbloeding van zowel je organen als je hersenen. Door af en toe wat sneller of langzamer te lopen, train je ook je hart en longen. 

Wandelen is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je geest. Als je de hele dag binnen zit, kan de buitenlucht je humeur verbeteren. “Slechts tien minuten buiten lopen kan een groot verschil maken en je eraan herinneren hoe fijn het is om buiten te zijn.” Daarom is wandelen geschikt voor iedereen, of je nu tien minuten of een half uur wandelt. Het maakt niet uit waar je loopt, zolang het maar buiten is. Een wandeling in de natuur of door een mooie buurt kan erg ontspannend zijn en heeft vele voordelen voor je gezondheid, aldus Evert.

Evert zijn mening over het beweegplatform van QR-FIT

Wij citeren Evert: “Het platform van QR-FIT is eigenlijk gewoon heel leuk! Of je nu wilt wandelen of hardlopen en je kunt gebruik maken van interval. Tijdens je wandeling of hardloopsessie kun je stoppen bij de verschillende QR-FIT palen en daar een oefening doen voordat je verder gaat. En het mooie is dat het allemaal heel laagdrempelig is. Je kunt de korte en leuke filmpjes bekijken en de oefeningen zijn niet te moeilijk, maar ook niet te makkelijk.” 

Ook wijst Evert erop dat QR-FIT goed is voor je brein. Hij heeft al meerdere malen de routes van QR-FIT gelopen en hem valt op dat je soms ook je coördinatie er bij moet gebruiken. Dus met deze oefeningen train je niet alleen je spieren en balans, maar ook je hartslag gaat omhoog bij bepaalde bewegingen. Hij zag dat er tijdens de routes er een aantal mensen goed moesten nadenken over hoe je de stappen maakt en hoe ze zichzelf moeten positioneren. Vooral bij het uitstappen is extra aandacht nodig en dat maakt het volgens Evert juist zo waardevol.

Hufterproof

Evert ziet het als een pluspunt dat er niet veel apparatuur nodig is, die eventueel kapot kan gaan. Hij is blij dat de paal van QR-FIT hufterproof is. Evert benadrukt: “QR-FIT is een slim idee, omdat bijna iedereen tegenwoordig een telefoon heeft.” Toch beseft hij dat het scannen van de QR-code voor senioren een uitdaging kan zijn, omdat niet alle ouderen een moderne telefoon hebben.

Inclusiviteit

Evert benadrukt ook nog het belang van inclusiviteit bij QR-FIT. Hij waardeert het dat er rekening wordt gehouden met mensen in een rolstoel, omdat zij ook deel kunnen uitmaken van de activiteiten. “Wat top dat QR-FIT hier aandacht aan besteedt, want niemand mag worden buitengesloten bij het wandelen.” Daarnaast kan volgens Evert QR-FIT een uitstekend alternatief zijn voor senioren die niet langer kunnen bijhouden met sportieve wandelclubs of hardlopen en vaak afhaken.

Ook benieuwd naar QR-FIT?

Lijkt het jou net zo’n goed idee als Evert om gebruik te maken van QR-FIT in jouw gemeente? Kijk dan snel op www.qr-fit.nl/gemeenten voor meer informatie. Door het op maat gemaakte beweegaanbod van QR-FIT, met verschillende niveaus, is het voor iedere inwoner toegankelijk om te beginnen met bewegen!