🌸 Onze 8 lessen 🌸

Dit voorjaar vieren we ons 5-jarig jubileum en zijn we trots om een geheel vernieuwde en uitgebreidere versie van ons beweegplatform te lanceren! In deze periode hebben we in meer dan 80 gemeenten waardevolle lessen geleerd over hoe we inwoners het best in beweging kunnen brengen én houden. Deze lessen vormen de kern van ons nieuwe platform, waarmee we ons richten op duurzame, meetbare resultaten.

Met ons nieuwe initiatief, een symbolische lenteactie, delen we de 8 belangrijkste lessen die we de afgelopen 4,5 jaar hebben geleerd. Elk blad van de bloem uit de onderstaande weergave staat centraal in deze actie en symboliseert een specifieke les. Het platform zet bewegen niet alleen in als doel, maar vooral als middel om impact te maken op de gezondheid en het welzijn van de doelgroepen die het hard nodig hebben.

Les 1

Het versterken van bestaande interventies is de sleutel tot een duurzame impact 🔑

Veel interventies duren slechts een jaar of zelfs maar een paar weken. Tijdens deze programma’s zien we dat het samen bewegen in een groepje vaak belangrijker is dan de interventie zelf. De uitdaging ontstaat wanneer het programma eindigt. Deelnemers vallen vaak terug in hun oude patronen, omdat de beweeggroepen uit elkaar vallen en het structurele aanbod, zoals sportscholen of verenigingen, vaak niet toegankelijk of aantrekkelijk is voor iedereen. Dit creëert een groot gat tussen het einde van de interventie en het duurzaam in beweging blijven

Wij verbinden ons platform actief aan bestaande interventies door deelnemers al tijdens het programma kennis te laten maken met laagdrempelig, gratis groepsaanbod in de openbare ruimte. Hierdoor blijft de beweeggroep na afloop van het programma actief en behouden zij de sociale band die hen motiveert om te blijven bewegen.

Met ondersteuning van een (buurtsport)coach en toegang tot onze QR-FIT software, maken we het makkelijker voor deze groepen om zelfstandig door te gaan, zodat de positieve effecten van interventies duurzaam worden geborgd.
Met deze aanpak optimaliseren we bestaande interventies en zorgen we voor een blijvende, meetbare impact op de gezondheid van onze deelnemers.

Zo kunnen we, samen met lokale partners, gericht werken aan een gezonde en actieve community. Hierbij realiseren we duurzaam beweeggedrag met het opzetten van structurele beweegactiviteiten, dat ook op lange termijn standhoudt.

Les 2

Het praktisch inzetten en combineren van hard-, soft en orgware middels het BVO-model 🔗

Een omgeving die uitnodigt om te bewegen is een essentieel fundament, maar we hebben geleerd dat het niet eindigt bij het neerzetten van infrastructuur – hier begint het pas echt. Bij QR-FIT begrijpen we dat om mensen op de lange termijn actief te houden, meer nodig is dan alleen fysieke locaties en ontmoetingsplekken. Het vraagt om een domein overstijgende aanpak die partners, inwoners en bestaande initiatieven effectief samenbrengt en coördineert voor duurzaam succes.

Daarom baseren we ons platform op het BVO-model van het Kenniscentrum Sport & Bewegen, dat hardware, software en orgware (ontmoeting en activatie) combineert om bewegen laagdrempelig en toegankelijk te maken. Ons platform ondersteunt niet alleen beweging maar stimuleert ook ontmoeting, door gelijkgestemden samen te brengen die elkaar kunnen motiveren en ondersteunen.

Onze software (QR-FIT app, Live cockpit en website) werkt samen met de zichtbare hardware (zoals QR-FIT palen, -banken en -promotieborden) om een complete beweegomgeving te creëren, terwijl coaches en vrijwilligers zorgen voor begeleiding en support, essentieel voor het stimuleren van blijvende gedragsverandering.

Chantal van de Ven, wandelcoach in Gemeente Goirle, ervaart dit dagelijks: “Als ik een route klaarzet in de app, schrijven mensen zich al uit zichzelf in. Bij aankomst hoef ik alleen de activiteit te starten en gaan we!” Deze eenvoudige voorbereiding zorgt voor betrokkenheid, plezier en ontmoeting, cruciaal voor een duurzame beweegcultuur.

Door bewegen en ontmoeten voor iedereen op een laagdrempelige manier te stimuleren, bouwen we samen aan een gezonde generatie in 2024.

Bekijk hier het volledige verhaal van Chantal

Les 3

De kracht van samen bewegen: waarom structurele beweeggroepen zo belangrijk zijn 👥

Wat we de afgelopen jaren hebben gezien, is dat bewegen leuker en makkelijker wordt, wanneer mensen dit kunnen doen in een groep met dezelfde doelen en interesses. Het samenbrengen van gelijkgestemden in structurele beweeggroepen creëert een omgeving waar mensen zich gesteund voelen, gemotiveerd worden en waar nieuwe sociale verbindingen ontstaan. Dit gaat verder dan alleen fysieke gezondheid. Het biedt ook een belangrijk sociaal vangnet, iets waar vooral kwetsbare groepen vaak behoefte aan hebben.

Met QR-FIT verbinden we mensen die dichtbij elkaar wonen of die dezelfde beweegdoelen hebben. Zoals senioren, hartpatiënten of wandelaars. Het platform zorgt ervoor dat het beweegaanbod afgestemd is op wat voor hen werkt, met programma’s zoals ons Langer Vitaal traject, waarin deelnemers zoals Ine aan de slag kunnen met de oefeningen, ondersteund door video’s en uitleg van coaches. Deze aanpak zorgt voor hogere deelname, langere betrokkenheid en nog belangrijker: blijvend enthousiasme.

Waarom werkt dit zo goed?

Omdat de voordelen verder gaan dan de beweging zelf: het samen zijn, de herkenning die motiveert en de begeleiding die vertrouwd aanvoelt. In een gelijkgestemde groep is elke stap vooruit niet alleen fysiek maar ook een stap richting meer welzijn en verbinding in de wijk of gemeente.

Bekijk hier het volledige verhaal van Ine

Les 4

Meten is weten, maar data vertelt niet het hele verhaal 🗣️

Een belangrijke les die we hebben geleerd, is dat data essentieel is om impact te meten, maar de échte verhalen erachter brengen de waarde pas echt tot leven. Bij QR-FIT monitoren we continu de voortgang van deelnemers en groepen via onze Live Cockpit en periodieke analyses. Dit geeft ons inzicht in hoeveel mensen actiever worden en blijven. Maar cijfers alleen laten niet altijd zien wat het betekent om écht in beweging te zijn.

Verhalen zoals die van Chris tonen waarom deze aanpak zo belangrijk is. Als invalide deelnemer aan onze gratis beweeggroepen, heeft Chris in een aantal maanden niet alleen 9 kilo verloren, maar heeft hij ook drie nieuwe deelnemers geïnspireerd om mee te doen. Voor Chris zijn de QR-FIT groepen een laagdrempelige manier om deel te nemen aan groepssport onder begeleiding, iets wat zonder QR-FIT voor hem onbereikbaar was.

We combineren bewegen met verbinding en toegankelijkheid. Data toont ons de vooruitgang, maar het persoonlijke contact en groepsverband zorgen ervoor dat mensen zoals Chris de motivatie vinden om door te gaan, hun doelen te bereiken en anderen mee te nemen in hun succes.

Inzicht in data en persoonlijke verhalen samen zorgt ervoor dat wij en onze partners steeds gerichter kunnen ondersteunen en bewegen écht een middel kunnen maken om levens te veranderen.

Bekijk hier het volledig verhaal van Chris

 

Les 5

Met behulp van zorgaanbieders en sociale werkers, activeer je doelgroepen die het écht hard nodig hebben 🤝

Bewegen heeft enorme impact, vooral voor mensen die dit fysiek én mentaal het hardst nodig hebben. Toch ervaren veel kwetsbare doelgroepen, zoals ouderen, mensen met een lager inkomen, of zij met een chronische ziekte vaak grote drempels om structureel in beweging te komen. Sociale isolatie, het ontbreken van begeleiding en beperkte financiële middelen maken deelname lastig. Hier ligt een kans om juist via zorgaanbieders en sociale werkers een wereld van verschil te maken.

Zorg- en welzijnsprofessionals staan dichtbij de doelgroep en weten precies welke uitdagingen er zijn. Door met QR-FIT kosteloze, laagdrempelige beweegprogramma’s aan te bieden en deze op specifieke doelgroepen af te stemmen, krijgen zorgprofessionals een passend hulpmiddel om hun cliënten te activeren. Dit betekent dat mensen niet alleen fysiek in beweging komen, maar ook mentaal een stap vooruit zetten, met steun en sociale samenhang in hun omgeving.

Professionals zoals Brigit Klijn van ErgoINzicht Goirle zien de voordelen: door kwetsbare mensen samen te brengen in een veilige beweegomgeving, verdwijnt de angst om “de enige” te zijn. Mensen voelen zich gesteund, en de sociale controle en begeleiding helpen hen om betrokken te blijven. Resultaat? Hogere, langdurige deelname en een grotere kans op gezondheidswinst.

Bekijk hier het volledige verhaal van Brigit

 

Les 6

Door bewegen in de wijk laagdrempelig te stimuleren, haal je de meeste belemmeringen weg 🏠

We weten dat afstand, tijd, en onbekend terrein vaak barrières zijn die mensen ontmoedigen om actief te blijven. Zeker voor groepen die al moeite hebben met bewegen, betekent een activiteit dichtbij huis dat zij sneller zullen meedoen én vaker terugkomen.

De afgelopen jaren hebben we gezien hoe effectief het is om activiteiten te organiseren in de directe leefomgeving van deelnemers. Door mensen uit dezelfde buurt of wijk samen te brengen, ontstaat niet alleen een gewoonte van bewegen, maar ook een waardevolle sociale band. Zo vertelt Marita, een enthousiaste deelnemer, hoe bijzonder het is om met buren en wijkgenoten te wandelen. Het geeft haar plezier en motivatie om buiten actief te zijn, en tegelijkertijd nieuwe mensen te leren kennen.

Dichtbij huis bewegen werkt omdat het belemmeringen wegneemt en ontmoeting stimuleert. Het biedt deelnemers een vertrouwde omgeving, met bekende gezichten en een routine die vol te houden is. Juist door deze lokale focus helpt QR-FIT mensen structureel in beweging te blijven.

Les 7

Je creëert eigenaarschap door op een integrale manier partners te betrekken in het voortraject 🧲

We hebben geleerd dat ons platform pas écht succesvol is wanneer lokale partners al vanaf het voortraject betrokken zijn. Wanneer zorgaanbieders, sportclubs, buurtcoaches, en andere lokale partners zich eigenaar voelen van het beweegplatform, ontstaat een natuurlijke instroom van deelnemers en een duurzame borging. Hierdoor krijgen beweegroutes en -activiteiten in de wijk echt een gezicht en voelt de gemeenschap zich verbonden.

In Kapelle, waar Colin van Koeveringe als beleidsadviseur Onderwijs & Sport de QR-FIT route mee initieerde, zorgde de betrokkenheid van diverse lokale partners voor een breed gedragen netwerk. Partners die direct of indirect met de doelgroep werken, weten nu precies waar de beweeggroepen actief zijn en kunnen eenvoudig doorverwijzen. Met als resultaat dat de beweeggroepen blijven groeien.

Door integraal samen te werken, bouwen we aan een duurzame impact. Lokale betrokkenheid zorgt niet alleen voor doorlopende deelname maar geeft deelnemers ook het gevoel onderdeel te zijn van iets groters, waardoor ze gemotiveerd blijven om actief te zijn.

 Bekijk hier het volledige verhaal van Colin

 

Les 8

Je zorgt voor herkenning bij de doelgroep met behulp van lokale campagnes en ambassadeurs 

In beweging komen begint vaak met een klein duwtje in de juiste richting, en juist daar maakt herkenning het verschil. Herkenbare ambassadeurs uit de eigen omgeving geven dat zetje door hun enthousiasme en persoonlijk verhaal te delen. Door met herkenbare mensen te werken die de doelgroep aanspreken, ontstaat vertrouwen, interesse en het gevoel dat “dit ook voor mij is.”

Karin uit Mierlo is vrijwilliger én vaste deelnemer van de lokale beweeggroep. Inmiddels heeft ze zich ontwikkeld tot een belangrijke spil in de groep, en haar enthousiasme werkt aanstekelijk. Doordat zij zelf de voordelen ervaart en deelt, weten anderen uit haar wijk wat ze kunnen verwachten en voelen ze zich welkom. Dit zorgt voor een aanhoudende stroom van nieuwe deelnemers uit dezelfde buurt, mensen die misschien zelf nooit die eerste stap hadden gezet.

Lokaal inzetten op ambassadeurs zoals Karin brengt niet alleen nieuwe mensen in beweging, maar creëert ook verbinding en saamhorigheid in de wijk. Door het verhaal van een buur, vriend of bekende die de drempel verlaagt, bereiken we diegenen die vaak net wat meer overtuiging nodig hebben. Dat is de kracht van de lokale aanpak: de beweging groeit van binnenuit, en zo bouwen we samen aan een blijvend actieve gemeenschap!

Bekijk hier het volledige verhaal van Karin