Wanneer we gezond bezig zijn willen we dit graag laten zien aan anderen. Bovendien is sociaal contact een van de grootste redenen dat mensen sporten en bewegen. Zorgen voor goede gezondheid en welzijn doe je natuurlijk voor jezelf, maar het betrekken van anderen hierin kan zorgen voor meer motivatie om net wat harder je best te doen. Bewegen in groepen is om deze reden dan ook een erg populaire manier om fit blijven. Je bent nooit alleen en werkt met zijn allen aan een gezondere leefstijl. 

Waarom is het vooral voor volwassen en ouderen belangrijk om kennis te maken met bewegen in groepen?

Bij het bewegen in groepen is duidelijk onderscheid te maken in het soort bewegen. Zo kun je een sport beoefenen in teamverband of je kunt bewegen in een groep zonder daadwerkelijk een sport te beoefenen. Dit laatste is een behoefte waar nog weinig op in wordt gespeeld. Toch is dit voornamelijk voor volwassen en ouderen erg waardevol aangezien zij in tegenstelling tot kinderen en jongeren niet meer een sport (willen) beoefenen. Dit komt omdat zij door werk of school geen tijd meer hebben hiervoor, of omdat zij graag zelf hun tijd in willen delen. Beweegaanbod dat niet gekoppeld is aan een sport met vaste trainingen en wedstrijden is voor hen dus ideaal om gezond te blijven.

Toch is het voor volwassenen en ouderen natuurlijk extra belangrijk om te blijven bewegen, aangezien zij een lagere stofwisseling hebben in tegenstelling tot kinderen en jongeren. Daarnaast vermindert voldoende bewegen de kans op blessures als gevolg van inactiviteit of door vallen. Dit laatste is vaak het gevolg van weinig stabiliteit en lichamelijke balans. Iets wat vaak voorkomt bij ouderen en is ook te voorkomen door regelmatig te bewegen. Vandaag de dag is er nog weinig beweegaanbod dat op een innovatieve manier op bewegen in openbare ruimte inspeelt, ook op het gebied van bewegen in groepen. Wel zijn er veel initiatieven om in groepen te bewegen die niet in de openbare ruimte plaatsvinden.

Waarom werken bestaande initiatieven tot op heden nog niet goed genoeg?

De meeste initiatieven die hierop aansluiten komen vanuit sportscholen die groepslessen zoals Bodypump, Pilates of Zumba aanbieden. Het nadeel hieraan is dat het met de hoge abonnementskosten van de sportschool komt, en er vaak vaste tijden aan verbonden zijn. Bij QR-FIT is het binnenkort mogelijk om Teams, ofwel groepen, te maken in de app. Deze functie houdt in dat gebruikers de mogelijkheid krijgen om elkaar te ontmoeten via de app om samen bijvoorbeeld een route te gaan lopen of een oefening te gaan doen. Je kunt natuurlijk ook een groep aanmaken met vrienden, familie, collega’s of, nog mooier, sporters die je al hebt ontmoet door QR-FIT!  

Ook op een inclusieve en leuke manier aan de slag gaan met bewegen in groepen?

Dus ben je op zoek naar een manier om te beginnen met bewegen en lijkt jou het leuk om in groepsverband aan je gezondheid en welzijn te werken? Open of download dan snel de QR-FIT app en maak een groep aan! Zo werken we met elkaar, op ons eigen niveau, aan een gezondere leefstijl. Mocht je deze blog lezen en nog niet bekend zijn met QR-FIT? Neem dan een kijkje op de website en vind een route bij jou in de buurt!