In beweging blijven is belangrijk voor een gezond lichaam en een gezonde geest. Maar soms kan het lastig zijn om de motivatie te vinden of om in beweging te komen. Gelukkig zijn er dan apps die je hierbij kunnen helpen. In deze blog leggen we je uit hoe dat werkt.

Doelen stellen en behalen

Apps bieden de mogelijkheid om op maat gemaakte trainingsprogramma’s te creëren die perfect passen bij jouw specifieke doelen en niveau. Er zijn al veel apps beschikbaar die zich richten op verschillende soorten oefeningen en sporten, zoals hardlopen, fietsen, yoga en krachttraining. Deze apps bieden vaak verschillende trainingsplannen, waaronder beginners-, gevorderden- en expertprogramma’s, en je kunt er meestal voor kiezen om specifieke trainingsdoelen te bereiken, zoals afvallen, spieropbouw of uithoudingsvermogen. Bovendien kun je de voortgang van je trainingen en prestaties gemakkelijk bijhouden met behulp van de app, waardoor je altijd op de hoogte bent van je vooruitgang en eventuele aanpassingen kunt maken aan je trainingsplan om je doelen te bereiken.

App kan zorgen voor motivatie

Een ander voordeel van een app is dat deze jou op verschillende manieren kan motiveren om in beweging te blijven. Zo bieden veel apps ingebouwde motivatie functies, zoals het bijhouden van doelen en het geven van beloningen bij het behalen hiervan. Daarnaast kunnen beloningen, zoals badges of punten, je een extra motivatie geven om je doelen te behalen en jezelf uit te dagen om meer te bewegen. Zo kan een app bijvoorbeeld een badge geven wanneer je een bepaalde afstand hebt afgelegd of een persoonlijk record hebt verbroken. Deze beloningen werken niet alleen motiverend, maar kunnen ook een gevoel van prestatie en voldoening geven. 

Sociale interactie

Daarnaast bieden sommige apps ook sociale interactie, zoals het delen van je voortgang met vrienden of het meedoen aan challenges met andere gebruikers. Dit kan een leuke manier zijn om jezelf uit te dagen en jezelf te meten met anderen die dezelfde doelen hebben als jij. Door deel te nemen aan een challenge, kun je niet alleen je eigen prestaties verbeteren, maar ook een gevoel van gemeenschap en verbondenheid met andere gebruikers ervaren.

Het delen van je voortgang en deelnemen aan challenges kan ook een gevoel van verantwoordelijkheid creëren. Wanneer je jouw doelen deelt met anderen, voel je je misschien meer verplicht om ze te bereiken, omdat je weet dat anderen op jou rekenen. Dit kan je helpen om gemotiveerd te blijven en door te gaan, zelfs als je geen zin hebt om te trainen.

De QR-FIT app

Speciaal om in beweging te komen en te blijven  is de QR-FIT app ontwikkeld. Die is laagdrempelig en bedoeld voor in de openbare ruimte en biedt alle hierboven beschreven opties. Je hoeft dus niet naar een sportschool of vereniging om in beweging te komen. De routes en oefeningen van de QR-FIT app zijn ontwikkeld op basis van de landelijke beweegnorm. Zo weet je dat je altijd de juiste hoeveelheid aan spier- en bot versterkende oefeningen doet in combinatie met hardlopen en/of wandelen. Dat voelt wel zo zeker. 

Ook bewegen met QR-FIT? Download dan vandaag de app nog!

Benieuwd naar nog meer voordelen van digitalisering in combinatie met bewegen? Klik dan hier.