Waarom slagen zoveel Nederlanders er niet in om die beweegrichtlijnen te halen? Het blijft een raadsel in een land dat bekend staat om zijn fietscultuur en gezonde levensstijl. Terwijl de rest van de wereld steeds meer gefocust raakt op fitness en gezondheid, lijken velen van ons vast te zitten in een patroon van inactiviteit. Maar laten we dit mysterie ontrafelen en eens kijken naar de huidige stand van zaken in Nederland, wie er wel aan de richtlijnen voldoen en vooral waarom zo velen dat niet doen.
De huidige situatie in Nederland
Laten we eerlijk zijn, de cijfers zijn niet echt geruststellend. Slechts 44% van de Nederlanders van 18 jaar en ouder voldoet aan de beweegrichtlijnen die zijn opgesteld om onze gezondheid te bevorderen. Maar wat nog alarmerender is, is dat naarmate mensen ouder worden, ze minder geneigd zijn om voldoende te bewegen. Slechts 33% van de jongeren tussen 12 en 18 jaar en 57% van de kinderen tot 12 jaar halen de richtlijnen. Het lijkt erop dat de uitdaging om actief te blijven al op jonge leeftijd begint.
Hoewel het bemoedigend is dat 53% van de Nederlanders van 4 jaar en ouder minstens één keer per week aan sport doet, is er nog steeds ruimte voor verbetering. Het is geweldig om te zien dat de Nederlandse jongeren tussen de 12 en 17 jaar de sportkampioenen zijn, met een percentage van 72%. Ze worden gevolgd door kinderen van 4 tot 11 jaar (58%) en volwassenen van 18 tot 64 jaar (54%). Maar laten we eerlijk zijn, het is een beetje teleurstellend dat slechts 39% van de ouderen van 65 jaar en ouder regelmatig aan sport doet (Loketgezondleven, z.d.).
Deze cijfers laten zien dat we dringend een meer actieve levensstijl moeten omarmen. Het gaat niet alleen om fysieke gezondheid, maar ook om mentaal welzijn en een betere levenskwaliteit. Laten we proberen meer beweging in ons dagelijks leven te integreren, zodat we gezonder, energieker en gelukkiger kunnen zijn.
Waarom voldoen Nederlanders niet aan de beweegrichtlijnen?
Naast het zorgwekkend lage percentage Nederlanders dat aan de beweegrichtlijnen voldoet, blijkt er ook een gebrek aan bewustzijn te zijn. Veel mensen weten niet eens wat de richtlijnen inhouden en waarom het zo belangrijk is om 2-3 keer per week bot- en spierversterkende activiteiten te ondernemen. Dit gebrek aan kennis zorgt ervoor dat velen van ons moeite hebben om aan de richtlijnen te voldoen. Het is begrijpelijk dat het voor velen een uitdaging is om op een geschikte en functionele manier oefeningen te doen, aangezien ze niet goed geïnformeerd zijn over de juiste aanpak.
Er zijn verschillende redenen waarom we de beweegrichtlijnen niet halen. Een lage sociaaleconomische status, beperkte tijd, te veel zitten, gebrek aan buitenactiviteiten, gebrek aan motivatie en gezondheidsproblemen spelen allemaal een rol. Het is een combinatie van omstandigheden die ons ervan weerhouden een actieve levensstijl te omarmen en te profiteren van de voordelen van regelmatige lichaamsbeweging.
Gevolgen voor deze Nederlanders van niet voldoen aan de beweegrichtlijnen
Laten we eens kijken naar de gevolgen van het niet halen van die beweegrichtlijnen. Het kan de levensverwachting verkorten en op de lange termijn leiden tot de ontwikkeling van chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Overgewicht en depressie zijn ook nauw verbonden met een inactieve levensstijl. De impact op onze gezondheid is dus aanzienlijk.
Maar laten we niet alleen focussen op de negatieve gevolgen. Lichaamsbeweging kan ook de stemming verbeteren en stress verminderen. Mensen die regelmatig bewegen, voelen zich over het algemeen beter in hun vel, bouwen gemakkelijker sociale contacten op en hebben minder kans op het ontwikkelen van mentale gezondheidsproblemen. Beweging kan een krachtige bron van welzijn zijn, zowel fysiek als mentaal.
Hoe voldoe je wel aan de beweegrichtlijnen?
Dus, hoe kunnen we dan wel die beweegrichtlijnen halen? Het is simpel: naast het matig intensief bewegen, zoals wandelen, fietsen of zwemmen, moeten we ons ook richten op bot- en spierversterkende activiteiten. Een duidelijke weekplanning is essentieel, waarin we dagelijks minimaal 30 minuten matig intensief bewegen en 2-3 keer per week 20-30 minuten besteden aan oefeningen om onze botten en spieren te versterken. Denk aan oefeningen met je eigen lichaamsgewicht, krachttraining of aerobics.
Het zijn de kleine aanpassingen in onze weekplanning, met de nadruk op het versterken van onze botten en spieren, en het stellen van haalbare doelen die voor snelle resultaten zorgen. Het is belangrijk om consistent en regelmatig bezig te zijn met beweegactiviteiten. Door deze consistentie en regelmaat in onze routine te brengen, kunnen we optimaal profiteren van de voordelen van lichaamsbeweging en de gewenste resultaten behalen.
Dus laten we niet ontmoedigd raken door grote veranderingen of onrealistische doelen. Laten we stap voor stap kleine verbeteringen in onze levensstijl opnemen. Laten we ons richten op het versterken van onze botten en spieren en een evenwichtige weekplanning creëren. Op die manier zullen we al snel merken dat we vooruitgang boeken. Dus, kom op, maak beweging een prioriteit en geniet van de positieve veranderingen die het met zich meebrengt voor onze gezondheid en welzijn.
Beweegrichtlijn meter in de QR-FIT app
Download de QR-FIT app om wekelijks te kunnen bekijken of je wel/niet aan de beweegrichtlijnen voldoet door de beweegrichtlijn meter (vanaf halverwege juni). Kies een beweegroute in jouw omgeving om buiten op een gevarieerde en laagdrempelige manier in beweging te komen. Welke route probeer jij als eerst?