In dit digitale tijdperk hebben sport-apps de manier waarop we trainen en bewegen drastisch veranderd. Of je nu een doorgewinterde sporter bent of net begint, sport-apps kunnen een waardevolle toevoeging zijn aan jouw fitness routine. In dit artikel nemen we een kijkje in de wereld van sport-apps, bespreken we hun voordelen en delen we enkele populaire apps die je kunt uitproberen.

De opkomst van sport-apps

In 2022 gebruik jij, als sporter, steeds vaker een app en/of device om jouw sportieve activiteiten te beoefenen. Uit een onderzoek van het Mulier Instituut onder 16- tot 80-jarigen blijkt dat maar liefst 51 procent van de bevolking gebruikmaakt van sport-apps en -devices. Dit percentage is gestegen ten opzichte van 2019 (44%) en 2016 (31%). Onder sporters ligt het gebruik zelfs nog hoger, namelijk op 63 procent.

En waarom maken sporters zo graag gebruik van deze apps en devices? Uit het onderzoek blijkt dat 55 procent van de gebruikers voornamelijk inzicht wil krijgen in hun eigen prestaties. Het monitoren van jouw voortgang en resultaten is dus een belangrijke motivatie. Daarnaast gebruikt 25 procent van de sporters deze technologieën om hun motivatie te vergroten en vaker te sporten en bewegen. Het leuke en plezierige aspect van het sporten en bewegen wordt benadrukt door 20 procent van de gebruikers. Bovendien worden apps en devices ook vaak ingezet om routes te volgen (17 procent), trainingsdoelen te behalen (16 procent) en een overzicht van oefeningen te hebben (15 procent).

Voordelen van sport-apps

Een van de grootste voordelen van sport-apps is dat jouw prestaties worden onderbouwd door data. Dit betekent dat het verbeteren van jouw prestaties nog makkelijker en uitdagender wordt. Je kunt je voortgang nauwkeurig volgen, doelen stellen en jezelf constant uitdagen om nieuwe hoogtes te bereiken. Deze concrete metingen en statistieken werken als een sterke motivator om in beweging te blijven en steeds beter te worden.

Voor de momenten waarop je een extra duwtje in de rug nodig hebt, bieden sport-apps ook een oplossing. Ze maken gebruik van pushmeldingen en gamification om jou te prikkelen en te motiveren om te gaan bewegen. Je ontvangt aanmoedigingen, herinneringen en beloningen, waardoor je gemotiveerd blijft om actief te blijven en jouw sportieve doelen na te streven.

Naast de individuele voordelen brengen sport-apps ook een sociaal aspect met zich mee. Veel mensen gebruiken deze apps om zich te meten aan anderen, om uitdagingen aan te gaan en om contacten op te doen via chatfuncties. Dit creëert een gevoel van gemeenschap en stimuleert interactie met andere sporters, wat kan leiden tot nieuwe vriendschappen en het delen van ervaringen en tips.

Populaire sport-apps en hun functies

Gezien de groei van de sport en beweegapps zijn er talloze varianten te downloaden. Tracker-, trainer-, voeding-, gezondheidsapps. Hier beschrijven we de meest populaire apps en de de desbetreffende functionaliteiten;

  • Strava

Een van de meest gebruikte sportapps ter wereld. De app is ontwikkeld om activiteiten als wandelen, fietsen en hardlopen te tracken. Binnen de app krijgen gebruikers overzicht in hun eigen prestaties en kunnen trainingen van anderen gevolgd worden. Gebruikers kunnen groepen aanmaken of lid worden van een al bestaande groep. Dit zorgt voor een competitief element omdat prestaties binnen de groepen gedeeld worden.

  • Runkeeper

Een app ontwikkeld door het bekende sportkleding merk Asics. De insteek van de app is beginnende sporters doelstellingen laten opstellen. Gebruikers kunnen vanaf het begin hun doelen invoeren, denk aan afvallen, conditie opbouwen, sterker worden, etc. Je progressie wordt door statistieken bijgehouden. Binnen de app worden digitale beloningen toegekend door grote inspanningen. 

  • MyFitnessPal

Deze app is volgens veel deskundigen de beste en meer gebruiksvriendelijke op de markt voor het tellen van calorieën. Naast een app is er ook een site, beide geven toegang tot een grote database van voedingsmiddelen die je kunt registreren als je eet. Aan het einde van elke dag geeft MyFitnessPal feedback die je kunt gebruiken om je gewicht doel te bereiken. Hoewel het geen dieetprogramma is, kan het je wel helpen om veranderingen in je eetpatroon aan te brengen door voedingsinformatie te verstrekken.

  • 7 minute workout: Fitness App

De app voor mensen die wel fit willen blijven maar niet veel tijd willen vrijmaken om naar de sportschool te gaan. De app zorgt ervoor dat je elke dag binnen 7 minuten een full-body workout kan doen. Het uitgangspunt is dat je het altijd en elke dag kan doen en geen apparatuur nodig hebt. 

  • Nike Training Club 

Deze app is volgens veel deskundigen de beste en meer gebruiksvriendelijke op de markt voor het tellen van calorieën. Naast een app is er ook een site, beide geven toegang tot een grote database van voedingsmiddelen die je kunt registreren als je eet. Aan het einde van elke dag geeft MyFitnessPal feedback die je kunt gebruiken om je gewicht doel te bereiken. Hoewel het geen dieetprogramma is, kan het je wel helpen om veranderingen in je eetpatroon aan te brengen door voedingsinformatie te verstrekken.

  • QR-FIT

Naast de populaire sport-apps die eerder zijn genoemd, is de QR-FIT app het vermelden waard. Hoewel deze app mogelijk minder bekend is dan sommige andere sport-apps, biedt QR-FIT unieke functies die jou kunnen helpen bij het bereiken van je fitnessdoelen. Met onder andere iedere dag nieuwe oefeningen op de routes. 

Een ander interessant aspect van de QR-FIT app is de beweegrichtlijn meter. Met de beweegrichtlijn meter geeft QR-FIT de gebruikers handvatten om inzicht te krijgen in hun beweeggedrag. Dit wordt nog extra gemotiveerd met de reeksfunctie.

Welke sport-app past bij jou?

Hoe kies je een sport-app die bij jou past? Kijk eerst naar wat je doel is. Afvallen, meer bewegen, fitter worden of sneller worden, dit vergt een zeer andere training en dus ook een app. Als je weet wat je doel is, kan je gaan kijken naar de mogelijkheden en opties. Daarna is het vooral uitproberen welke app jij fijn vindt en gebruiksvriendelijk is. De populairste app op internet hoeft namelijk niet de beste app te zijn voor jou. Kijk altijd goed naar de reviews en recensies, gezien er veel aanbieders zijn betekent dit ook dat er minder kwalitatieve apps op de markt zijn.

Maak je gebruik van een smartwatch? Dan is het goed om te achterhalen of de app ook beschikbaar is voor je smartwatch.

Ga jij met een sport-app aan de slag?

Sport- en beweegapps hebben een revolutie teweeggebracht in de manier waarop mensen sporten en bewegen. Ze zijn niet alleen toegankelijker, maar bieden ook beter inzicht in jouw resultaten, waardoor je gemotiveerd bent om actief te blijven. Bovendien brengen deze apps een sociaal aspect met zich mee. Kortom, sport-apps hebben de manier waarop we ons lichaam in beweging brengen en houden veranderd. Als je op zoek bent naar een veelzijdige app die je helpt om elke dag aan de beweegrichtlijnen te voldoen, download dan nu de QR-FIT app!