a

Voor organisaties

Sport apps: de toekomst van een gezonde levensstijl

door | 13 jul, 2023

Sport apps zijn de afgelopen jaren enorm in populariteit gestegen en velen hebben ze al op hun mobiele telefoon geïnstalleerd. Het aanbod van verschillende sport apps groeit gestaag, en steeds meer mensen maken er gebruik van. Deze trend is te wijten aan de toenemende individualisering en digitalisering van de sportwereld. Maar zijn sport apps werkelijk de toekomst als het gaat om het bevorderen van een gezonde levensstijl? In deze blog lees je hoe het gebruik van een sport app jouw levensstijl kan verbeteren.

De evolutie van sport apps

Een op de drie Nederlanders van 16 jaar of ouder maakt gebruik van elektronische hulpmiddelen, zoals apps, om hun sport- en bewegingsactiviteiten te ondersteunen. Vooral mensen die regelmatig sporten, maken veelvuldig gebruik van sport apps. Volgens de Kennisbank sport en bewegen geldt dit voor meer dan de helft van hen (kennisbanksportenbewegen, z.d.).

 

Dat sport apps tegenwoordig zo populair zijn, is geen toeval. De trends van individualisering en flexibilisering spelen hier een belangrijke rol in. Sport apps zijn vaak beschikbaar waar en wanneer je maar wilt (Trendscenario, z.d.).

Voordelen van sport apps voor een gezonde levensstijl

Naast de flexibiliteit van het gebruik van sport apps bieden ze ook tal van andere voordelen. Een goede sport app kan een enorme motivatieboost zijn. Maar liefst een kwart van de huidige gebruikers geeft aan dat sport apps hen motiveren. Deze apps houden je voortgang bij, stellen je in staat doelen te stellen en passen het trainingsprogramma aan op jouw persoonlijke behoeften, waardoor je gemotiveerd blijft. Daarnaast bieden de meeste sport apps de mogelijkheid om communities of groepen aan te maken, waarin je jouw prestaties kunt delen en samen met anderen kunt sporten (Van Der Put, 2020).  

Integratie van sport apps in het dagelijks leven

Sport apps zijn ontworpen om naadloos in jouw leven te passen. Veel sport apps sturen meldingen wanneer je te lang niet actief bent geweest of wanneer er een geplande work-out op het programma staat. Ze kunnen je helpen bij het creëren van een routine. De digitale stimulans die een sport app biedt, gevolgd door het daadwerkelijk buiten en offline bewegen, vormt voor velen een ideale combinatie.

Technologische vooruitgang en toekomstige ontwikkelingen

De technologische ontwikkelingen op het gebied van sport zijn al behoorlijk gevorderd, maar staan nog in de kinderschoenen. Er zijn opkomende technologieën die in de toekomst ook voor sportdoeleinden gebruikt kunnen worden, zoals augmented reality (AR), virtual reality (VR) en kunstmatige intelligentie (AI). Kunstmatige intelligentie kan, net als sport apps, worden gebruikt voor gepersonaliseerde coaching. Je hebt waarschijnlijk al kennisgemaakt met andere technologieën, zoals smartwatches, die nauwkeurig kunnen bijhouden hoeveel calorieën je hebt verbrand of hoe actief je bent geweest gedurende de dag. In de toekomst kunnen we steeds meer technologische innovaties verwachten die ons helpen in beweging te komen en te blijven.

De QR-FIT app

Sport apps bieden talloze voordelen, en het is dan ook niet verwonderlijk dat meer dan de helft van de fervente sporters er al een op hun telefoon heeft geïnstalleerd. Sport apps helpen bij het overwinnen van diverse drempels, bevorderen sociaal contact tijdens het sporten, zijn motiverend, laagdrempelig en gemakkelijk te integreren in het dagelijks leven. Bovendien vinden de meeste mensen het gewoon leuk om ze te gebruiken. De QR-FIT app voldoet aan al deze aspecten. Hij is gratis, je kunt hem gebruiken waar en wanneer je maar wilt, je kunt groepen aanmaken, je voortgang bijhouden en het beweegaanbod afstemmen op jouw persoonlijke niveau. Met de QR-FIT app als jouw sportieve partner kun je je doelen bereiken! Download hem nu gratis.

 

Meer QR-FIT nieuws