Het nieuwe jaar is weer gestart en dat betekent dat we met zijn allen weer volop aan de slag gaan met de goede voornemens. Echter zijn deze bij de meeste mensen vaak van korte duur, omdat zij het lastig vinden om discipline te blijven houden voor de dingen die tijd en inspanning vragen. Toch weer even een sigaret roken, die ene keer naar de McDonalds of toch even de training overslaan vanwege een gebrek aan tijd of motivatie. Dit zijn verschillende factoren waardoor goede voornemens van korte duur kunnen zijn. In deze blog staat omschreven hoe jij als gemeente het optimaal stimuleren van goede voornemens kunt faciliteren.
Waarom werken inwoners niet aan hun goede voornemens?
Door onder andere stijgende energieprijzen zeggen veel inwoners contributies of abonnementen op bij sportorganisaties. Het is voor inwoners soms simpelweg te duur om te blijven sporten en bewegen in georganiseerd verband. Dit maakt dat het voor meer inwoners lastiger om überhaupt de mogelijkheid te krijgen om aan goede voornemens te werken. Door deze ontwikkeling werkt het voor inwoners niet bepaald stimulerend om goede voornemens in de richting van verbetering van de gezondheid/vitaliteit, afvallen of meer bewegen op te zetten. Hoe lastig is het om af te vallen of meer te bewegen als er geen passende faciliteiten zijn?
Daarnaast is bekend dat er een relatie is tussen de inrichting van de leefomgeving en het al dan niet gezond gedrag van de mensen die er wonen. Onderzoekers van VU Medisch Centrum hebben, op basis van onderzoek in zestig wijken in vijf Europese landen, geconcludeerd dat de leefomgeving kan voorspellen hoe groot het risico op overgewicht is. Onderzoeker Jeroen Lakerveld wordt in het artikel op nu.nl als volgt geciteerd: ‘We weten steeds beter dat de omgeving medebepalend is voor hoe mensen zich gedragen. We kunnen dus niet alleen individuen ‘de schuld’ geven van ongezond gedrag en ongezondheid, want waar je woont, speelt hier ook een rol in.’ Wat kan de lokale overheid doen, om de leefomgeving van mensen zo in te richten dat ze faciliteert en stimuleert tot gezond gedrag?
Hoe stimuleer je als gemeente gezond gedrag?
Verschillende oplossingen kunnen vanuit de gemeente aangeboden worden om goede voornemens en gezond gedrag te stimuleren. Voorbeelden hiervan zijn: beweegprogramma’s in de wijk, Gecombineerde Leefstijl Interventies, kortingsregelingen op abonnementen en het inrichten van een beweegvriendelijke leefomgeving door bijvoorbeeld beweegroutes en beweegparken.
Eerder in deze blog staat uitgelegd dat de leefomgeving invloed heeft op het beweeggedrag van inwoners. Door het feit dat steeds meer inwoners contributies en abonnementen bij sportorganisaties opzeggen zijn de mogelijkheden om meer te bewegen gering. Door een laagdrempelige QR-FIT beweegroute in de nabije leefomgeving te faciliteren hebben inwoners de tool om gratis en laagdrempelig in beweging te komen. Zo worden inwoners gestimuleerd om gezonder gedrag te vertonen, goede voornemens te hebben en meer te bewegen.
De beweegroutes geven de mogelijkheid om iedere dag naast een leuke wandeling of een hardlooprondje verschillende oefeningen te doen. De QR-FIT app begeleid inwoners bij het bewegen, het doen van de oefeningen en het behalen van doelen.
Ook een beweegroute plaatsen in jouw gemeente?
Dus wil jij goede voornemens en gezond gedrag onder inwoners stimuleren? Kijk dan snel op www.qr-fit.nl/gemeente voor meer informatie en vraag een gratis brochure aan. Door het op maat gemaakte beweegaanbod van QR-FIT heeft iedere inwoner een passende tool om in beweging te komen en te werken aan goede voornemens!