a

Voor organisaties

Gezondheidsrisico’s overgewicht en obesitas

door | 15 jun, 2022

Overgewicht brengt veel complicaties met zich mee en verslechtert de algehele kwaliteit van leven. Obesitas is zelfs een officiële epidemie. Een van de oorzaken van deze epidemie is inactiviteit. Hieronder worden verschillende gezondheidsrisico’s die gepaard gaan met overgewicht en obesitas uitgelicht.

Hart- en vaatziekten
Overgewicht en obesitas geven een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, waarbij hartproblemen en beroertes het vaakst voorkomen. Bij hartproblemen kan je bijvoorbeeld denken aan hartritmestoornissen of hartfalen. Een beroerte is een bloedprop in de hersenen, waardoor deze tijdelijk geen zuurstof krijgen (OvergewichtNederland, 2021).

Spier- en skeletaandoeningen
Overgewicht en obesitas geven een verhoogd risico op spier- en skeletaandoeningen, waarbij osteoartritis (artrose) en osteoporose (zwakke botten). Bij artrose slijt het kraakbeen in een gewricht waardoor de beweging minder soepel gaat. Hierdoor kunnen gewrichten dikker of harder worden en er kunnen ook botuitsteeksels vormen. Vervolgens ontstaan er ontstekingen rond de zwakke delen rond de gewrichten. Bij het verzwakken van de botten wordt er meer botmassa afgebroken dan aangemaakt. Het risico op botbreuken neemt daardoor toe (OvergewichtNederland, 2021).

Hoge bloeddruk
Overgewicht en obesitas geven een hoger risico op hypertensie (hoge bloeddruk). Dat is de kracht waarmee het bloed tegen de vaatwanden wordt gedrukt. De systolische druk of de bovendruk is de kracht die wordt uitgeoefend bij het samentrekken van de hartspier. De diastolische druk of de onderdruk is de kracht die wordt uitgeoefend wanneer de hartspier ontspant. Er wordt gesproken van een verhoogde bloeddruk als de bovendruk hoger is dan 140mmHG en/of de onderdruk hoger is dan 90mmHG. Mogelijke gevolgen van een verhoogde bloeddruk zijn hoofdpijn, kortademigheid, duizeligheid en problemen met zien (OvergewichtNederland, 2021).

Diabetes type 2
Overgewicht en obesitas geven een hoger risico op diabetes mellitus type 2. Bij diabetes type 2 wordt je lichaam insulineresistent. Dat houdt in dat de insuline niet in staat is om de bloedsuikerspiegel omlaag te brengen, waardoor het te hoog blijft. Verschillende symptomen van diabetes type 2 zijn veel dorst en een droge mond hebben, veel moe zijn, afvallen, veel plassen, wazig zien, slecht genezende wondjes en terugkerende infecties als blaasontsteking (Diabetesfonds, 2021).

Al deze gezondheidsrisico’s worden beperkt door beweging. Om overgewicht en obesitas tegen te gaan is goede voeding ook essentieel. Andere voordelen van beweging en goede voeding zijn blogonderwerpen voor in de toekomst.

Meer QR-FIT nieuws