Regelmatig bewegen heeft talloze voordelen voor zowel onze fysieke als mentale gezondheid. Om ons te helpen begrijpen hoeveel beweging we nodig hebben, heeft de World Health Organisation (WHO) de beweegrichtlijnen opgesteld. Deze richtlijnen bieden concrete aanbevelingen voor verschillende leeftijdsgroepen en vormen de basis voor een actieve levensstijl. In deze blog gaan we dieper in op de beweegrichtlijnen en ontdekken we de vele voordelen die ze met zich meebrengen.
Wat zijn de beweegrichtlijnen?
Wanneer beweeg je genoeg? De World Health Organisation (WHO) heeft de beweegrichtlijnen opgesteld, waarbij ze onderscheid maken per leeftijd. Ze adviseren op het gebied van matig-intensieve beweging (wandelen, fietsen, tuinieren, etc.) en op het gebied van spier- en botversterkende oefeningen (krachttraining).
De richtlijnen voor volwassenen van 18 tot 64 jaar, zijn minimaal 150 minuten per week matig-intensief bewegen en 2 keer per week spier- en botversterkende oefeningen. Voor volwassenen van 65 jaar en ouder wordt daarbij aangeraden om balansoefeningen te doen. Naast het bewegen adviseert de WHO om waar mogelijk veel zitten te voorkomen (WHO, 2022). Meer weten over de beweegrichtlijnen en waarom deze zo belangrijk zijn. Lees dan onze vorige blog: De beweegrichtlijnen: hoe zien ze eruit en waarom zijn ze belangrijk?
QR-FIT heeft onlangs een nieuwe functie toegevoegd aan de app waarmee je gemotiveerd wordt en je helpt om de beweegrichtlijnen te behalen. Met deze toevoeging wordt het nog eenvoudiger om actief te blijven en de aanbevolen hoeveelheid beweging te bereiken. Bekijk de nieuwe functie direct in de app!
Fysieke gezondheidsvoordelen
Het behalen van de beweegrichtlijnen is belangrijk, omdat het veel fysieke voordelen met zich meebrengt. Zo verbetert bij voldoende beweging de cardiovasculaire gezondheid. Dat betekent dat je een gezonder hart- en vaatstelsel hebt. Hierdoor voorkom je kans op hart- en vaatziekten, doodsoorzaak nummer één in Nederland.
Het behalen van de beweegrichtlijnen zorgt er ook voor dat je spieren en botten versterken. Hiermee voorkom je blessures, voorkom je vallen en is je lichaam sterker. Door deze verbeteringen ben je langer in staat om als oudere thuis te wonen en blijft de kwaliteit van leven beter.
Verbetering van de stofwisseling en gewichtsbeheersing zijn ook fysieke voordelen van het behalen van de beweegrichtlijnen. Hierdoor blijf je beter op gezond gewicht, waardoor je een verminderde kans hebt op chronische ziekten. Denk hierbij aan: hart- en vaatziekten, spier- en botaandoeningen, hoge bloeddruk, een beroerte en bepaalde vormen van kanker.
Mentale gezondheidsvoordelen
Naast de fysieke voordelen die het behalen van de beweegrichtlijnen met zich meebrengt, zijn er ook veel mentale voordelen. Zo verlicht het stress, angst en depressie. Hierdoor verbetert je gevoel en stemming. Door deze voordelen zit je lekkerder in je vel en heb je ook minder kans op lichamelijke complicaties. Angst en depressie kunnen namelijk zorgen voor isolatie.
Bevordering van slaapkwaliteit is een ander voordeel. Slaapkwaliteit is essentieel voor een goede nachtrust. Door een goede nachtrust herstelt je lichaam, bijvoorbeeld na krachttraining. Het behalen van de beweegrichtlijnen verbetert ook cognitieve functies en concentratie. Hierdoor verbeteren de schoolprestaties en de productiviteit op werk.
Sociale en emotionele voordelen
Het behalen van de beweegrichtlijnen zorgt tot slot ook voor sociale en emotionele voordelen. Het versterkt relaties, vooral als het bewegen samen gedaan wordt. Dit versterkt de verbondenheid met personen.
Door het behalen van de beweegrichtlijnen neemt je zelfvertrouwen toe en creëer je een positief zelfbeeld. Dit komt door het makkelijker op peil houden van je gewicht, maar ook doordat je door bewegen dopamine aanmaakt. Een ander woord voor dopamine is het gelukshormoon.
Tips om de beweegrichtlijnen te halen en te profiteren van de voordelen
Het is dus op meerdere vlakken belangrijk om de beweegrichtlijnen te halen, maar hoe doe je dat? Om het makkelijker te maken kan je activiteiten kiezen die je leuk vindt en die goed bij je passen. Werk dit uit in een plan en stel realistische doelen op voor jezelf. Niet te grote stappen, want elke vorm van beweging is er één. Probeer beweging te integreren in je dagelijkse leven door er een gewoonte van te maken. Wat ook helpt is het zoeken van sociale ondersteuning door bijvoorbeeld samen met iemand te gaan bewegen.
QR-FIT en het behalen van de beweegrichtlijnen
De beweegrichtlijnen zijn dus belangrijk voor de fysieke, mentale en emotionele gezondheid. QR-FIT helpt je de beweegrichtlijnen te volgen en te profiteren van de voordelen. QR-FIT helpt jou, door naast het wandelen op maat gemaakte oefeningen te geven, met het behalen van de beweegrichtlijnen. Download daarom de gratis QR-FIT app en begin direct met het verbeteren van jouw gezondheid!