a

Voor organisaties

De positieve bijdrage van digitalisering binnen sport en bewegen

door | 17 mrt, 2023

Digitalisering heeft de manier veranderd waarop we sport en bewegen beleven. Moderne technologieën en digitale platforms hebben het mogelijk gemaakt om ons sportieve potentieel te vergroten en onze prestaties te verbeteren. In deze blog enkele positieve bijdragen van digitalisering binnen sport en bewegen en hoe QR-FIT daarbij aansluit.

Online trainingsprogramma’s 

Digitalisering heeft het mogelijk gemaakt om toegang te krijgen tot een breed scala aan online trainingsprogramma’s. Of je nu wilt afvallen, spiermassa wilt opbouwen of je conditie wilt verbeteren, er zijn tal van digitale trainingsprogramma’s beschikbaar die je kunnen helpen je doelen te bereiken. Met deze programma’s kun je op elk moment en overal ter wereld trainen en krijg je vaak persoonlijke begeleiding van een professionele trainer.

Daarnaast maken digitale technologieën het mogelijk om op afstand coaching te krijgen van professionele trainers en coaches. Met behulp van videoconferentie platforms kunnen trainers op afstand persoonlijke begeleiding bieden en trainingsprogramma’s op maat maken. Dit kan vooral handig zijn voor mensen die niet in de buurt van een sportschool wonen of die moeite hebben om tijd vrij te maken voor face-to-face coaching. 

Moderne technologie

Technologie  wordt vaak gezien als de boosdoener waardoor mensen minder bewegen. Daarentegen kan het ook de kans bieden om mensen te stimuleren en motiveren om te gaan bewegen. Ook kan met de juiste technologie het bewegen beter gemonitord worden.

Zo zijn er verschillende beweegapps die te gebruiken zijn voor veel doeleinden op het gebied van beweging zoals de QR-FIT app. Beweegapps geven mensen inzicht in hun eigen prestaties door bijvoorbeeld afgelegde afstanden, voltooide trainingen of verbrande calorieën bij te houden. Maar ook het gebruik van moderne technologie zoals smartwatches en fitnesstrackers maken het mogelijk om je sportprestaties te meten en te volgen. Deze technologieën hebben ook nog functies zoals een hartslagmeter en het meten van jouw slaapkwaliteit.

Het overzichtelijk presenteren van deze prestaties geeft ons een beter beeld van de effectiviteit van bewegen en welke voordelen een training of beweegactiviteit kan hebben voor ons fysieke en mentale welzijn. Beweegapps brengen dus prestaties in perspectief, maar faciliteren daarnaast ook het leggen en onderhouden van sociale contacten met medesporters (Mulier Instituut, 2019).

Monitoring en evaluatie is één van de stappen waar sport- en beweegbeleid op gericht is, digitalisering maakt dit dus makkelijker. Ook zorgen deze ontwikkelingen ervoor dat het mogelijk wordt om ‘sport en spel’ te combineren. Dit zorgt voor meer motivatie voor gezond gedrag en biedt ook de mogelijkheid om bewegend leren toe te passen. In de toekomst zullen er dus mooie kansen liggen om overgewicht en het gebrek aan beweging bij kinderen te verlagen, door hen op een leuke manier in beweging te brengen, die voor hen realistisch is.

Gezondheidsuitkomsten digitalisering

Beweegapps zorgen voor een vermindering in sedentair gedrag (zitgedrag). Ook is er door de Universiteit van Minnesota onderzoek gedaan naar verlaging van bloeddruk middels een beweegapp, en er was een significante daling gevonden. Op het gebied van gewicht is er ook een significante daling in gewicht en tailleomtrek gevonden. Ook heeft van de 2 onderzochte apps 1 een positief effect op de zelfeffectiviteit (Sterke, 2019)

Kortom, digitalisering heeft een enorme positieve impact  op sport en bewegen. Het heeft ons in staat gesteld om ons sportieve potentieel te vergroten en onze prestaties te verbeteren. Door gebruik te maken van moderne technologieën en digitale platforms kunnen we onze doelen bereiken en tegelijkertijd verbinding maken met gelijkgestemde mensen in online sport communities.

Welke bijdrage geeft QR-FIT?

De QR-FIT app is gerealiseerd om mensen meer te laten bewegen door het laagdrempelige en unieke beweegaanbod. Door middel van beweegroutes met QR-codes, waar op elk niveau kan worden gesport en iedere dag de oefening anders is. Kunnen mensen waar en met wie dan ook in beweging komen. Met behulp van de gamification in de app kunnen gebruikers hun familie en vrienden uitdagen. Dit zorgt voor verbinding met sociale contacten en kan je helpen motiveren. De QR-FIT communities zorgen ervoor dat mensen met elkaar in contact komen en onderdeel worden van een groter geheel. Zo zet QR-FIT niet alleen in op bewegen maar ook op ontmoeten!

De QR-FIT app geef inzicht in je statistieken en de progressie die je maakt, maar heeft ook een zeer mooie weergave van de routes. Daarnaast heeft de app ook andere nieuwe functies zoals de timer. Wanneer er een oefening op tijd moet worden uitgevoerd kan de timer aan worden gezet. Maar ook de zaklampfunctie om QR-FIT palen te scannen in het donker.

Wil jij ook door digitalisering meer inzetten op beweegstimulering?

Qr-FIT kan jouw gemeente daarbij helpen. Wij hebben namelijk de sportkundige kennis om behoefte en noodzaak te verbinden en daarbij de gebruikers te helpen om hun doelen te verwezenlijken. Geïnteresseerd geraakt? Download dan geheel vrijblijvend de brochure, of kijk voor meer informatie op www.qr-fit.nl/gemeenten.

Meer QR-FIT nieuws