Bewegen is essentieel voor een gezond en actief leven, ongeacht de leeftijd. Maar als het gaat om senioren, speelt beweging een cruciale rol in het voorkomen van valongevallen. Vallen is een veelvoorkomend probleem bij ouderen en kan leiden tot ernstige verwondingen en een verminderde levenskwaliteit. Terwijl erkende valpreventie interventies effectief zijn, is het ook belangrijk om in te zetten op functioneel bewegen. In deze blog meer over het belang van bewegen naast erkende valpreventie interventies!

Het belang van bewegen voor senioren

Het is geen geheim dat beweging de sleutel is tot een gezond lichaam en een gezonde geest, ongeacht de leeftijd. Voor senioren zijn de voordelen van regelmatige lichaamsbeweging des te belangrijker. Hier zijn enkele redenen waarom bewegen voor senioren van vitaal belang is, vooral als het gaat om valpreventie:

 1. Verbetering van de balans en coördinatie: naarmate we ouder worden, kunnen onze balans en coördinatie verminderen. Beweging, met name oefeningen die gericht zijn op balans, helpt senioren om hun evenwicht te behouden en valongevallen te voorkomen.
 • 2. Versterking van de spieren en botten: ouder worden kan leiden tot verlies van spiermassa en botdichtheid. Krachttraining en spierversterkende oefeningen kunnen dit tegenwerken, waardoor de kans op breuken en blessures als gevolg van vallen wordt verminderd.
 • 3. Flexibiliteit en mobiliteit: regelmatige beweging helpt bij het behouden van flexibiliteit en mobiliteit in gewrichten. Dit maakt dagelijkse activiteiten gemakkelijker en vermindert het risico op struikelen en vallen.
 • 4. Vertrouwen en onafhankelijkheid: senioren die actief blijven, behouden niet alleen hun fysieke gezondheid, maar ook hun zelfvertrouwen en onafhankelijkheid. Ze voelen zich veiliger en meer in staat om dagelijkse taken uit te voeren.

QR-FIT: Het innovatieve Beweegplatform voor senioren

QR-FIT is een beweegplatform dat senioren en mensen van alle leeftijden in beweging brengt door middel van een hybride concept. We bieden verschillende elementen die gezamenlijk bijdragen aan valpreventie en een actievere levensstijl:

 • 1. Fysieke beweegroutes: QR-FIT biedt fysieke beweegroutes in de gemeenschap, die speciaal zijn ontworpen om mensen aan te moedigen om te bewegen, te wandelen en te oefenen. Deze routes zijn ideaal voor senioren en kunnen worden aangepast aan verschillende fitheidsniveaus.
 • 2. Een gebruiksvriendelijke app: De QR-FIT-app is een waardevol hulpmiddel voor gebruikers. Het biedt niet alleen routeinformatie, maar bevat ook trainingsinstructies, tips voor balansoefeningen en andere nuttige informatie die senioren kan helpen bij hun bewegings routine.
 • 3. Borging en activatie: QR-FIT gaat verder dan alleen bewegen. Het platform bevat mechanismen voor borging en activatie, waardoor gemeenten en organisaties senioren kunnen betrekken en motiveren om deel te nemen aan valpreventieprogramma’s en regelmatige lichaamsbeweging.

Hoe QR-FIT gemeenten helpt bij het borgen van valpreventie

QR-FIT is niet alleen gericht op het activeren van senioren om te bewegen; het helpt ook gemeenten bij het borgen van valpreventie in hun gemeenschap. Op deze drie gebieden heeft QR-FIT een positieve impact:

 • 1. Toegankelijkheid: QR-FIT-beweegroutes zijn gemakkelijk toegankelijk voor senioren in hun lokale gemeenschap, wat de kans vergroot en mogelijkheden geeft dat senioren deelnemen aan regelmatige beweging.
 • 2. Borging: het platform bevat instrumenten voor het opzetten van valpreventieprogramma’s en het blijven betrekken van senioren, zodat de positieve effecten van beweging worden behouden. 
 • 3. Integrale aanpak: bij het borgen van valpreventie in de gemeente werkt QR-FIT integraal samen met partners, dit om ervoor te zorgen dat het beweegplatform breed gedragen wordt binnen de gemeente. 
 • 3. Community Building: QR-FIT stimuleert ontmoeting en bevordert sociale interactie tussen senioren, wat de geestelijke gezondheid en het welzijn kan verbeteren.

In beweging blijven is een cruciaal onderdeel van valpreventie voor senioren. QR-FIT biedt een innovatief beweegplatform om gemeenten te helpen bij het bevorderen van actieve levensstijlen en het verminderen van het risico op valongevallen onder senioren en oudere volwassenen. Door fysieke beweegroutes, een gebruiksvriendelijke app en borgingstrajecten voor de lange termijn te combineren, draagt QR-FIT bij aan het creëren van gezonde en veilige gemeenschappen voor senioren.

Benieuwd naar de mogelijkheden om valpreventie te borgen met een hybride beweegplatform? Neem dan gerust contact op via www.qr-fit.nl/contact