Het belang van bewegen, spierversterking en balans bij het inzetten op valpreventie kan niet genoeg worden benadrukt. Valpartijen vormen een aanzienlijk gezondheidsrisico voor senioren en kunnen leiden tot ernstige verwondingen en complicaties.

Het cruciale belang van beweging, spierversterking en balans bij valpreventie

Valincidenten bij senioren zijn een ernstig en veelvoorkomend gezondheidsprobleem dat aanzienlijke gevolgen kan hebben voor hun welzijn en onafhankelijkheid. Het verminderen van het risico op vallen is van essentieel belang om de kwaliteit van leven te behouden en gezond ouder te worden.

Een van de meest effectieve benaderingen om valpartijen te voorkomen, is door te concentreren op beweging, spierversterking en balans. Dit komt doordat deze aspecten van fysieke gezondheid nauw met elkaar verbonden zijn en een directe invloed hebben op het vermogen van een persoon om stabiel te blijven en zichzelf te beschermen tegen vallen.

Het QR-FIT beweegplatform is een waardevolle aanvulling op het bestaande valpreventie beweegaanbod. Door een structureel en functioneel platform te bieden dat de toegang tot bewegingsactiviteiten vergemakkelijkt en de betrokkenheid van deelnemers vergroot. 

Verschillende manieren waarop QR-FIT kan bijdragen aan het verbeteren van de ketenaanpak valpreventie

  • 1. Toegankelijkheid in de openbare ruimte: QR-FIT maakt gebruik van openbare ruimten zoals parken, pleinen en andere gemeenschappelijke gebieden als beweeglocaties. Dit vergroot de toegankelijkheid voor mensen van alle leeftijden, omdat ze geen lidmaatschap van een sportschool of specifieke faciliteit nodig hebben. Senioren kunnen dus gemakkelijk deelnemen aan bewegingsactiviteiten in de buurt.
  • 2. Laagdrempeligheid: QR-codes zijn eenvoudig te scannen met een smartphone of tablet, wat betekent dat deelnemers geen ingewikkelde technologie hoeven te begrijpen of te gebruiken. Dit maakt het beweegaanbod laagdrempelig, zelfs voor mensen met beperkte technische vaardigheden.
  • 3. Diversiteit in oefeningen: QR-FIT kan een breed scala aan oefeningen en bewegingsprogramma’s aanbieden, gericht op het verbeteren van balans en spierkracht. Deze diversiteit stelt senioren in staat om oefeningen te kiezen die het beste bij hun behoeften passen.
  • 4. Structuur en begeleiding: Het platform kan ook gestructureerde trainingssessies en begeleiding bieden, inclusief video-instructies en advies over hoe de oefeningen correct moeten worden uitgevoerd. Dit is vooral nuttig voor senioren die specifieke instructies nodig hebben om veilig te bewegen. 
  • 5. Motivatie en monitoring: QR-FIT kan motiverende elementen toevoegen, zoals progressie metingen, uitdagingen en beloningen, om de deelnemers gemotiveerd te houden. Het kan ook gegevens verzamelen over de voortgang van deelnemers, waardoor ze hun verbeteringen kunnen volgen.
  • 6. Community-building: Het platform bevat elementen om samen bewegen en ontmoeten te stimuleren, de QR-FIT teams. Dit draagt bij aan een gevoel van verbondenheid en ondersteuning. Gebruikers kunnen samen activiteiten doen, met elkaar chatten, leaderbords zien en elkaar live vinden op de beweegroute.
  • 7. Aanvullend op erkende interventies: QR-FIT kan samenwerken met bestaande erkende valpreventie-interventies, zorginstellingen en gezondheidsorganisaties om naadloze integratie en aanvulling op hun behandelporgramma’s te bieden.
  • 8. Borging met lokale partners: QR-FIT werkt intensief samen met lokale partners. Dit is een traject gericht op bewustwording, activatie en sociaal contact. Gedurende het jaar voert QR-FIT in samenwerking met partners structurele activatie uit.

Ben jij ben benieuwd naar op welke manier het QR-FIT beweegplatform een aanvulling kan zijn op het huidige valpreventie beweegaanbod in de gemeente? Neem dan gerust contact met ons op via www.qr-fit.nl/contact!